De kast in de woonkamer is niet helemaal jouw smaak en hij is eigenlijk ook niet praktisch. Na lang zoeken is de ideale kast nog steeds niet gevonden. Wij hebben de oplossing voor jou. Ga zelf een kast ontwerpen! Zo voldoet de kast aan al jouw wensen. Maar waar begin je mee?  Wij geven je 4 tips, zodat je gelijk aan de slag kunt gaan met ontwerpen.

Tip 1 Bedenk waar je de kast voor wilt gebruiken

Bedenk vooraf goed naar wat voor type kast je opzoek bent. Wil je een tv-meubel, dressoir, boekenkast of juist een combinatie? Bij verschillende type kasten moet je met andere dingen rekening houden.

Ga je zelf een kast ontwerpen voor je tv, dan is het bijvoorbeeld handig om te weten waar de tv precies op de kast komt te staan. Dit is namelijk van invloed op waar je de uitgang maakt voor de kabels van de tv.

Voor een dressoir is het goed om te weten welke spullen je wilt opbergen in het dressoir. Zo bepaal je namelijk de diepte van het dressoir en of je wel of geen fronten neemt.

Tip 2 Meten is weten

Iedereen kent het gezegde “meten is weten”. Hoe afgezaagd het ook klinkt, toch is dit enorm belangrijk. Je kast moet namelijk niet te klein worden, maar ook niet te groot. Dus pak het meetlint en ga kijken hoe groot de kast moet gaan worden. Denk je de afmetingen te weten, leg dan papier of karton in de juiste afmetingen op de vloer. Zo kun je namelijk goed zien of de kast toch niet te groot of te klein wordt.

Heb je een grote woonkamer? Kies dan ook voor een kast van formaat. Een kleine kast in een grote ruimte ziet er ielig uit. Woon je klein? Zorg er dan voor dat je kast mulifunctioneel is. Hierdoor oogt je woonkamer groter en heb je voldoende opbergruimte.

 Tip 3 Kleur

De kleur bepaalt de uitstraling van de kast en en de rest van je interieur. Een kleur die veel gebruikt wordt voor een kast is wit, omdat deze kleur rust uitstraalt. Hierdoor past de kast in elk interieur. Een andere interieurtip die tegenwoordig vaak toegepast wordt is om de kleur van je kast af te stemmen op de kleur van de muur. Ook dit straalt rust uit.

Je kunt er ook voor kiezen om van je kast een ware eye-catcher te maken. Gebruik bijvoorbeeld eens een opvallende kleur, zoals de kleurtrend indigo. Als je zelf een kast ontwerpt, kun je je favoriete kleur uitkiezen die perfect past in jouw interieur.

Tip 4 Voldoende opbergruimte

Heb je nu niet veel opbergruimte in je woonkamer en ben je opzoek naar een kast waarin je veel spullen kunt opbergen? Ontwerp dan zelf een kast waarbij opbergruimte centraal staat. Hierbij speelt de indeling van de kast een belangrijke rol.

Heb je spullen die je graag wilt laten zien? Kies dan voor een open kast met planken. Je kunt de spullen die je wilt laten zien er netjes in opbergen. Wil je zowel spullen laten zien als uit het zicht opbergen? Ga dan voor een half open half gesloten kast. Je kunt bijvoorbeeld het bovenste deel van de kast open laten en het onderste deel afsluiten met fronten.

Naast de keuze voor een open of een gesloten kast, kun je ook kiezen voor fronten of laden. Hierbij is het belangrijk om te weten wat voor spullen je in de kast wilt opbergen. Zo is een dressoir met laden handiger voor je beddengoed of kleding. Terwijl een dressoir met fronten praktischer is om je servies in op te bergen.

Zelf een kast ontwerpen, het is lastig

Ook met deze 4 tips is het vaak lastig om zelf een kast te ontwerpen. Om jou hierbij te helpen, hebben wij een vijf stappenplan ontwikkeld. Het is simpel en snel. Na het volgen van deze 5 stappen ben je niets vergeten en heb jij jouw ideale kast ontworpen. Ben je bang dat je toch iets over het hoofd hebt gezien? Twijfel je over de afmetingen? Of ben je toch niet helemaal tevreden met jouw eigen ontwerp? Stuur per e-mail jouw ontwerp naar ons op en wij helpen je graag verder!